Gå till sidans innehåll

Dissektion av halsartären

Dissektion av halsartären, det vill säga en längsgående ruptur i artärväggen, är en sällsynt orsak till hjärninfarkt. Symtomen kan vara förlamningssymtom och lokal smärta vid halsen samt symtom i ögat på samma sida.

Dissektion av halsartären, det vill säga en längsgående ruptur i artären, kan vara resultatet av en skada i nackområdet eller en svag punkt i artärväggen. Då brister den inre ytan av artären, vilket gör att blod kan strömma in i väggen. Dissektionen gör att väggen buktar ut och blodkärlet kan förträngas eller blockeras helt. När blodkärlet förträngs minskar eller upphör blodcirkulationen till hjärnan helt, vilket kan leda till en hjärninfarkt. 

Förutom stroke kan dissektionen också orsaka lokal djup halssmärta och Horners syndrom (den ena pupillen är liten och ögonlocket hänger). 

Dissektionen kan inte opereras, men behandlas vanligen med blodförtunnande- eller blodproppshämmande läkemedel. Dissektion läker ofta av sig själv inom 6 till 12 månader. En dissektion återkommer vanligtvis inte. 

Uppdaterad 4.9.2023