Bland epilepsiläkemedlen kan karbamazepin, oxkarbazepin, eslikarbazepin, fenytoin och topiramat (i doser över 200 mg/dygn) minska effekten av kombinerade preventivmedel (piller, ring, plåster) och progestinpreparat (s.k. minipiller, p-stavar). Det mest rekommenderade preventivmedlet är antingen en koppar- eller hormonspiral. Hormonella preventivmedel kan också minska effekten av epilepsiläkemedlet. Lamotriginkoncentrationerna kan märkbart minska under användning av kombinerade preventivmedel och öka under ett uppehåll i användningen. Under användning kan krampanfallen således öka och under uppehåll kan biverkningarna öka. Progestinpiller och p-stavar verkar inte orsaka variationer i lamotriginnivåerna. Det mest rekommenderade preventivmedlet med lamotrigin är antingen en koppar- eller hormonspiral.
Om epilepsiläkemedlet är en kombination av lamotrigin och valproat, är fluktuationer i lamotriginnivåerna med kombinerade p-piller inte signifikanta. Gabapentin, levetiracetam, pregabalin, valproat, zonisamid och lakosamid minskar inte effekten av hormonella preventivmedel. Hormonell medicinering verkar inte påverka koncentrationerna av dessa läkemedel. Valproatnivåerna kan minska i viss utsträckning, men det är osannolikt att detta är av klinisk betydelse.
Varken epilepsin eller epilepsiläkemedlen minskar effekten av koppar- eller hormonspiral, kondom, pessar eller preventivskum. Det finns dock en skillnad i preventivmedlens effektivitet.