Gå till sidans innehåll

Rehabilitering efter en subaraknoidalblödning (SAB)

Återhämtningen efter en hjärnblödning är individuell och tar ofta veckor eller månader och fortsätter hemma, på ditt lokala sjukhus eller en rehabiliteringsenhet.

Det är viktigt att det positiva stödet från närstående fortsätter under konvalescenstiden. Att klara av vardagliga saker och återgå till en normal vardag kräver tid, tålamod och hjälp och psykiskt stöd från närstående. I samband med utskrivningem från vårdavdelningen får du anvisningar för återhämtningsfasen.

I de flesta fall räcker normala dagliga aktiviteter som inledande rehabilitering. Man bör inte bli liggande i säng på grund av ostadig balans, trötthet eller humörsvängningar. Att röra på sig och göra saker måste dock vara säkert och anpassat till sina egna färdigheter. Promenader är den bästa motionsformen under konvalescenstiden. Gångsträckan kan ökas gradvis beroende på din kondition och ditt mående. Fysiskt ansträngande aktiviteter som storstädning, vedhuggning och tunga lyft bör undvikas under sjukledigheten. Genom att röra dig lugnt och undvika plötsliga rörelser undviker du onödiga olyckor.

Återhämtning och sjukledighet

Sjukledigheten efter en hjärnblödning är mycket individuell, ofta minst 2–3 månader. Återhämtningen i sin helhet till det tidigare livet kan dock som längst ta upp till flera år. Känslomässiga svängningar och humörsvängningar är en normal del av återhämtningen. Men om du konstant känner dig nedstämd är det viktigt att söka lämplig psykologisk eller psykiatrisk behandling. Ibland kan humörsymtomen fördröja återhämtningen, men vanligtvis kan de lindras med behandling eller diskussion.

När patienten skrivs ut från sjukhuset får hen tid till en efterkontroll för att bedöma återhämtningen. Eftersom återhämtningen från och rehabiliteringen för en allvarlig sjukdom är mycket individuell är det svårt att ge en exakt prognos för återanpassningen. Det är värt att komma ihåg att en stor andel av de personer som drabbats av en hjärnblödning återgår till ett normalt liv, och många återgår också till arbetet, trots svårigheter i början.

Uppdaterad 1.2.2021