Gå till sidans innehåll

Rehabilitering vid neglekt

Återhämtning och rehabilitering från neglekt börjar omedelbart efter insjuknandet. Hur snabbt symtomen avtar är individuellt, men återhämtningen kan främjas av övning.

Det viktigaste är att ständigt och medvetet uppmärksamma den sida som neglekt-symtomet riktar sig till. Genom att vrida huvudet och kroppen mot den svagare sidan kan du säkerställa att du rör dig säkert och till exempel lägga märke till föremål på den andra sidan. Denna metod bör användas i alla situationer: när du äter, tvättar dig, klär på dig, läser och rör dig. På sjukhuset ger vårdpersonalen vägledning och påminner dig om att uppmärksamma neglekt-sidan. Gradvis kommer du att kunna agera mer självständigt och säkerställa att det är tryggt.

Vid neuropsykologisk rehabilitering kan neglekt lindras genom övningar och inlärning av ersättande handlingssätt.

Du kan själv öva på att vara uppmärksam. Det lönar sig att placera viktiga föremål på vänster sida i hyllor och på bord. När du läser är det bra att placera tidningen eller boken i mitten, framför eller på vänstra sidan av kroppen. Olika sökuppgifter, pussel, handarbete och datorspel är också bra övningar. När du är ute och rör på dig bör du fästa uppmärksamhet vid saker på din vänstra sida, till exempel genom att räkna personer som passerar på din vänstra sida.

Uppdaterad 12.3.2021