Gå till sidans innehåll

Lindring av trötthet förknippad med MS

Det är vanligt att känna trötthet vid MS men det finns många metoder för att själv lindra den. En regelbunden sömnrytm och motion är bra sätt att lindra trötthet.

Den vanligaste orsaken till trötthet hos såväl MS-patienter som även andra är en otillräcklig nattsömn. Den största delen av vuxna behöver 7-8 h sömn. Hos MS-patienter kan behovet även vara större. Om du lider av trötthet ska du ta i första hand se till att sömnen är både av god kvalitet och till sin längd tillräcklig. Stress och alkohol är de vanligaste faktorerna som försämrar sömnkvaliteten. I slutet av denna sida finns länkar till anvisningar för egenvård.

Kognitiv trötthet

Kognitiv trötthet kan synas t.ex. som svårigheter med minnet och koncentration särskilt när man arbetar under en längre tid. Här får man hjälp av att ta en paus i arbetet, göra en sak isänder och av en lugn miljö. Mat med hög kolhydrathalt kan medföra trötthet hos vissa personer.

Fysisk trötthet

Under perioden med intensiv trötthet som hör till MS är det bra att vila. Tröttheten kan möjligtvis lindras genomatt sänka temperaturen inomhus, ta en uppfriskande sval dusch eller fukta huden, ta en paus i arbetet, dela upp måltiderna på fler portioner än vanligt och dricka kallt vatten. Ibland kan vissa läkemedel som påverkar vakenhetstillståndet lindra trötthetssymtomet.

God kondition och regelbunden motion förebygger trötthet

Motion i alla former, till exempel uthållighets- och styrketräning är nyttiga och rekommenderas för att förebygga trötthet. I samband med skov i skovvis förlöpande MS måste man dock vanligtvis hålla en paus eftersom redan en liten fysisk ansträngning kan ibland framhäva symtomen.

Kort vilopaus

En lugn stund eller en tupplur kan hjälpa effektivt att återhämta sig från trötthet. En tupplur på över 30 min kan ändå störa nattsömnen och insomnandet på kvällen.

Uppdaterad 11.3.2022