Gå till sidans innehåll

Kosttillskott vid behandling av demenssjukdomar

​​Ett särskilt kosttillägg kan användas för att behandla Alzheimers sjukdom. Vid demenssjukdomar behövs kosttillägg endast om brister eller näringsbrist har konstaterats.

Fortacyn Connect, dvs. Souvenaid© är ett kliniskt kosttillägg som utvecklats för kostbehandling av tidig och lindrig Alzheimers sjukdom. Det innehåller en kombination av näringsämnen som behövs för kommunikationen mellan nervceller. Fortacyn Connect är en färdig dryck, som man intar en flaska (125 ml) en gång om dagen som komplement till en hälsofrämjande kost. Souvenaid ska användas under övervakning av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården.

Enskilda kosttillskott har inte visat sig förbättra hjärnans kognitiva funktioner (hjärnans förmåga att bearbeta information) hos personer med demenssjukdom eller förhindra försämring av dessa funktioner. Enskilda kosttillskott bör därför inte användas om inte en tydlig brist har identifierats. Dessa inkluderar vitaminer i B-gruppen, vitamin E, vitamin D, selen, koppar och omega-3-fettsyror.

Om patientens näringsstatus försämras i takt med att patientens demenssjukdom fortskrider kan det vara nödvändigt att komplettera näringsintaget. Då är det bra att upprätta en individuell plan tillsammans med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården som ansvarar för behandlingen. Ofta kompletteras kosten med kliniska kosttillägg, som innehåller rikligt med energi och en mängd olika näringsämnen. Kosttillägg finns som drickfärdiga drycker, puddingar och pulver som kan blandas i maten.

Kliniska kosttillägg, inklusive Souvenaid, är produkter som säljs på apoteket. Priserna på produkterna varierar från apotek till apotek.

Uppdaterad 23.1.2023