Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om sinustrombos

Här hittar du svar på de flesta frågor som patienter med sinustrombos ställer.

Du kan få tillfälligt körförbud i enlighet med Traficoms bestämmelser. Diskutera med din läkare om orsakerna till körförbudet och hur länge det varar. 

Olika regler gäller för bilkörning och motorcykelkörning efter ett epileptiskt anfall. Bland annat är det viktigt hur många epileptiska anfall du har haft. Diskutera med din läkare om hur länge ditt körförbud varar. 

Efter att ha drabbats av djup ventrombos rekommenderas att man undviker flygresor i fyra veckor. Under en lång flygresa kan du minska risken för blodproppar genom att vidta följande åtgärder. 

  • Kom ihåg att dricka tillräckligt med vätska (minst ett glas vatten med 1–2 timmars mellanrum). Undvik alkohol och kaffe, eftersom de torkar ut kroppen.  

  • Ta en kort promenad i gången i flygplanet med 1–2 timmars mellanrum. Att besöka toaletten och tömma urinblåsan tillräckligt ofta är också önskvärt.  

  • Ändra din position, rör och jumpa dina ben. På flera långa flygresor ges bra gymnastikinstruktioner.  

  • Undvik sömntabletter, sov inte ihopkrupen, sitt eller sov inte på benen.  

  • Använd flygstrumpor.  

Samma anvisningar gäller för långa bil- och tågresor. 

Du kan motionera lätt genast när du känner att du klarar av det. Det kan börja med att gå till brevlådan.  

Det rekommenderas att man undviker fysiskt belastande och/eller ansträngande arbete och samlag under två veckor efter insjuknandet.  

Kraftig ansträngning bör undvikas under minst 2–3 månader.

Bastubad rekommenderas inte under två veckor efter insjuknandet. Om ditt blodtryck inte är under kontroll bör du undvika varma bastubad. 

Uppdaterad 11.9.2023