Diagnostiseringen och inledandet av behandling av progressiva demenssjukdomar utförs vanligtvis på polikliniker som är specialiserade på demenssjukdomar. Dessa inkluderar en geriatrisk eller neurologisk poliklinik eller en privat mottagning hos en läkare som är specialiserad på demenssjukdomar. På polikliniken får patienterna information om demenssjukdomen, om stöd och tjänster relaterade till sjukdomen samt om rättigheter och förmåner för personer med demenssjukdom. Patienterna får också individuellt anpassade vård- och serviceplaner. Inledande infotillfällen och anpassningskurser ger information om sjukdomen till patienten och anhöriga.
Uppföljning av sjukdomen sker på hälsostationen
Efter påbörjad behandling hänvisas patienterna till primärvården (hälsostation, hemvård) för uppföljning. Inom öppenvården är experterna på demenssjukdomar minnesskötare och minneskoordinatorer, tillsammans med den behandlande läkaren. Vård- och serviceplanen uppdateras minst en gång per år i takt med att demenssjukdomen fortskrider.
Behovet av vård och assistans för personer med demenssjukdomar ökar gradvis. När behovet av hjälp blir stort flyttar patienterna ofta till en plats som erbjuder vård dygnet runt, t.ex. ett intensivt serviceboende eller en vårdavdelning på en hälsocentral.
I många kommuner stöder en minnesskötare patienten och dennes närstående
För att behandlingen av demenssjukdomen ska lyckas krävs en sömlös, individuell rehabiliterings- och servicekedja som möjliggör en systematisk uppföljning och snabb implementering av vårdåtgärder för att stödja patienten och dennes närstående. Regelbunden uppföljning och handledning av en minnesskötare förbättrar vårdkvaliteten. En minnesskötares arbetsuppgifter omfattar också att ta reda på och hjälpa människor att ansöka om olika ekonomiska stöd och förmåner.