Gå till sidans innehåll

Parkinsons sjukdom och trötthet

​​​​Trötthet under dagen förekommer hos nästan hälften av alla personer med Parkinsons sjukdom. Hos 1–4 procent är dagtröttheten så svår att de kan nicka till och somna ofrivilligt.

Det finns flera orsaker till dagtrötthet vid Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom kan skada de strukturer i hjärnan som reglerar vakenhetstillståndet, vilket leder till minskad vakenhet och svårigheter att hålla sig vaken. Å andra sidan kan den också leda till att man får svårt att somna på nätterna. Dagtrötthet kan också bero på kvantitativ eller kvalitativ sömnbrist.

Ibland är blodtrycket lågt vid Parkinsons sjukdom. Lågt blodtryck kan också orsakas av till exempel hjärtsjukdomar och många läkemedel. Lågt blodtryck under sömnen kan försämra sömnkvaliteten och orsaka dagtrötthet, även om man sover tillräckligt länge.

Personer med Parkinsons sjukdom är ofta mer känsliga för biverkningar av sömnmedel. Också starka smärtstillande läkemedel kan orsaka dagtrötthet.

Är en tupplur lösningen?

Om man lätt blir utmattad av dagens aktiviteter lönar det sig att följa med vilken tid på dagen som passar bäst för de tyngsta sysslorna. För många är det förmiddagen. Det lönar sig också att fördela hushållssysslorna på olika veckodagar.

Tupplurar på dagen kan hjälpa mot trötthet, men de stör också dygnsrytmen och kan försämra sömnkvaliteten. Det rekommenderas att hålla tupplurar på dagen korta, mellan 15 och 30 minuter.

Parkinsons sjukdom kännetecknas av fysisk utmattning, även kallad "fatigue". Den brukar underlättas av vila, som inte behöver vara sömn.

Dagtrötthet är en risk bakom ratten

Dagtrötthet och störningar i vakenheten påverkar säkerheten i trafiken. Detta bör tas i beaktande när man kör bil.

Uppdaterad 2.3.2022