Siirry sivun sisältöön

Parkinsonin tauti ja väsymys

​​​​Päiväväsymystä esiintyy lähes puolella Parkinsonin tautia sairastavista. 1-4 %:lla päiväväsymys on niin voimakasta, että tapahtuu torkahtelua ja tahatonta nukahtelua.

Päiväväsymykselle Parkinsonin taudissa on lukuisia syitä

Parkinsonin tauti voi vaurioittaa aivojen vireystilaa sääteleviä rakenteita, mistä aiheutuu vireystilan laskua ja vaikeuksia pysyä hereillä. Se voi johtaa toisaalta myös vaikeuteen saada unenpäästä kiinni yöllä. Päiväväsymys voi olla seurausta myös yöunen määrällisestä tai laadullisesta vajauksesta.

Joskus Parkinsonin taudissa verenpaine on matala. Matalaa verenpainetta voivat aiheuttaa myös esimerkiksi sydänsairaudet ja monet lääkkeet. Unenaikainen matala verenpaine voi heikentää unen laatua ja aiheuttaa päiväväsymystä, vaikka nukkuisikin riittävän pitkään.

Parkinsonin tautia sairastavat ovat usein herkempiä unilääkkeiden haittavaikutuksille. Samoin voimakkaat kipulääkkeet saattavat aiheuttaa päiväväsymystä.

Ovatko päiväunet ratkaisu?

Mikäli uupuu herkästi päivän toimista, kannattaa tarkkailla, mikä on itselle parhain vuorokauden aika ajoittaa raskaimmat hommat. Monille se on aamupäivä. Kannattaa myös jaksottaa kotityöt eri viikonpäivien ajalle.

Päiväunet voivat auttaa väsymykseen, mutta ne myös sekoittavat vuorokausirytmiä ja saattavat heikentää yöunen laatua. On suositeltavaa pitää päiväunien pituus lyhyenä, 15-30 minuutissa.

Parkinsonin taudissa esiintyy fyysistä uupumista, jota kutsutaan myös fatiikiksi Tähän auttaa yleensä lepo, jonka ei tarvitse olla nukkumista.

Päiväväsymys on riski auton ratissa

Päiväväsymys ja vireystilan häiriöt vaikuttavat turvalliseen liikkumiseen liikenteessä ja tämä on syytä huomioida autoa ajaessa.

Päivitetty 2.3.2022