Siirry sivun sisältöön

Muistisairauksien ensitietoa ja sopeutumisvalmennusta

Sairauden alkuvaiheessa on hyvä tutustua sairauteen, hoitovaihtoehtoihin ja muistisairaan palveluihin. Näistä saa tietoa ensitietotilaisuuksissa ja sopeutumisvalmennuksissa.

Ensitietotilaisuuksiin kannattaa osallistua mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen, koska niissä saa ajankohtaista tietoa sairauden hoitoon ja tukiin liittyvissä asioissa sekä vertaistukea toisilta samassa tilanteessa olevilta. Ensitietotilaisuuksiin kuuluu luentoja ja kursseja ja niiden järjestämisestä vastaa kunta.

Sopeutumisvalmennuskurssit tukevat sairastunutta ja läheisiä sairauden aiheuttamassa muutosvaiheessa. Kursseilla saadaan syventävää tietoa muistisairauksista ja niihin liittyvistä kuntoutuksista ja tukiverkoista sekä vertaistukea. Kurssit toteutetaan moniammatillisesti ja ryhmämuodossa, mutta niissä huomioidaan myös yksilölliset tarpeet.

Sopeutumisvalmennuskursseja järjestää Kansaneläkelaitos (Kela). Kurssien kriteerit ovat muuttuneet vuoden 2021 alussa. Nyt sopeutumisvalmennuksia kohdennetaan joko alle 68-vuotiaille aikuisen läheisensä kanssa osallistuville tai yli 68-vuotiaille aikuisen läheisensä kanssa osallistuville. Yläikärajaa ei ole. Sopeutumisvalmennus sopii lievää muistisairautta sairastavalle henkilölle, joka kaipaa tukea elämäntilanteen selkiyttämiseen ja jaksaa osallistua ryhmämuotoiseen ohjattuun toimintaan.

Päivitetty 23.1.2023