Tajuttomuus-kouristuskohtauksen ensiapu

Henkilö menettää tajuntansa, vartalo jäykistyy. Kieli voi jäädä hampaiden väliin. Jäykistymistä seuraavat nykivät kouristukset. Suusta voi tulla vaahtoa. Kouristuksia voi seurata jälkiuni.

  1. Pysy rauhallisena. Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta. Ensiavun antaminen ei vaadi erityistaitoja.
  2. Älä yritä estää kouristusliikkeitä, mutta huolehdi siitä, ettei henkilö niiden aikana kolhi päätään (pehmuste pään alle) tai muuten vahingoita itseään. Kouristelu kestää yleensä vain 1–2 minuuttia.
  3. Älä laita suuhun mitään, sillä se vaikeuttaa hengittämistä.
  4. Käännä henkilö kylkiasentoon heti, kun kouristukset vähenevät. Näin hengitystiet pysyvät avoimina ja mahdolliset eritteet pääsevät valumaan suusta ulos.
  5. Varmista, että henkilö pystyy hengittämään esteettä ja ilmavirta tuntuu.
  6. Soita hätänumeroon, jos epilepsiaa sairastavan henkilön kouristaminen kestää yli 5 minuuttia tai kohtaus uusiutuu ennen kuin hän on toipunut edellisestä kohtauksesta. Jos et tiedä, onko henkilöllä epilepsia, soita hätänumeroon 112 annettuasi välittömän ensiavun.
  7. Varmista, että henkilö ei ole loukannut itseään ja on toipunut kunnolla, vastaa kysymyksiin ja tietää, minne menee, ennen kuin jätät hänet. Soita hätänumeroon, jos henkilö hengittää huonosti, ei toivu tai on loukkaantunut kohtauksen aikana.

Soita hätänumeroon, jos henkilö on loukkaantunut kohtauksen aikana. Jos et ole varma, kuinka toimia, soita hätänumeroon 112.

Päivitetty  11.1.2022

Kyllä