Siirry sivun sisältöön

Lasten ja nuorten narkolepsian erityispiirteet

Narkolepsian oireet ovat lapsilla samankaltaisia kuin aikuisilla, mutta joskus siihen liittyy myös erityispiirteitä kuten ennenaikainen murrosikä ja voimakas painonnousu.

Lapsilla väsymys voi ilmetä vastaavalla tavalla kuin aikuisillakin ja johtaa nukahtelutaipumukseen esimerkiksi oppitunneilla tai aktiivissakin tilanteissa. Joskus väsymys saattaa ilmetä myös käytösoireina kuten ärtyneisyytenä tai kiukkuisuutena. Katapleksia voi lapsilla ilmetä vain kasvojen alueella, jolloin sen havaitseminen saattaa olla vaikeaa. Toisaalta joskus katapleksia voi johtaa pitkittyneeseen kokonaisvaltaiseen lihasjänteyden heikkouteen vaikuttaen esimerkiksi kävelyyn.

Erityisesti lapsilla ja nuorilla narkolepsian alkuvaiheisiin voi liittyä painonnousu, joka saattaa olla hyvinkin voimakasta eikä aina välttämättä liity selvään ylensyömiseen. Toisinaan kuitenkin napostelua esiintyy etenkin kun liikkuminen vähentyy ja kotona omiin oloihin vetäytyminen lisääntyy. Toiset myös käyvät yöllä heräillessään syömässä. Lapsilla sairauteen liittyy myös usein myös parilla vuodella aikaistunut murrosikä eli ennenaikainen puberteetti.

Päivitetty 25.1.2024