Siirry sivun sisältöön

Raskaus ja ehkäisy aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Estrogeenien käyttöä ehkäisyyn tai vaihdevuosioireiden hoitoon ei suositella aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Raskaudelle ei yleensä ole estettä.

Jopa kolmasosa aivoinfarktin sairastaneista potilaista kärsii vuoden kuluttua sairastumisesta vähentyneestä seksuaalisesta aktiivisuudesta. Aivoinfarktin sairastamisen jälkeen on suositeltavaa lopettaa yhdistelmäehkäisyvalmisteiden (sekä estrogeenia että progestiineja sisältävien ehkäisyvalmisteiden) käyttö kokonaan ja suosia ainoastaan progestiinia sisältäviä ehkäisyvalmisteita tai kondomia tai kierukkaa. Samoin vaihdevuosien hormonihoitoon tarkoitetut suun kautta otettavat tabletit ja runsaasti estrogeenia sisältävät ihon kautta annosteltavat valmisteet on syytä lopettaa aivoinfarktin sairastamisen jälkeen.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeisten raskauksien turvallisuudesta on hyvin vähän tutkimustietoa, siksi vankkaan näyttöön perustuvia ohjeita sairastuneille ei voida antaa. Aiemmin sairastettu aivoinfarkti ei kuitenkaan ole vasta-aihe eli este raskaaksi tulemiselle. Aivoinfarktin jälkeisissä raskauksissa on syytä huomioida aivoverenkiertohäiriöiden estoon aloitettujen lääkkeiden mahdolliset sikiövaikutukset. Raskauden aikaisesta lääkityksestä on aina syytä konsultoida lääkäriä jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Yleensä aivoinfarktin saaneen äidin raskaus kuitenkin etenee normaalisti, ja lapsi on turvallista synnyttää alateitse.

Päivitetty 6.9.2023