Siirry sivun sisältöön

Katapleksian lääkehoito narkolepsiassa

Katapleksian hoidossa käytetään mm. masennuslääkkeitä, vaikka masennusta ei olisikaan. Natriumoksibaatti on usein tehokkain katapleksian hoito.

Katapleksian lääkehoito valitaan aina yksilöllisesti. Hoito tehoaa useimmiten hyvin. Joskus lääkkeiden sivuvaikutukset voivat estää niiden käytön.

Natriumoksibaatti on vain narkolepsian hoitoon tarkoitettu lääke. Se on liuosmuotoinen ja otetaan kahtena annoksena: juuri ennen nukkumaanmenoa ja 2,5–4 tuntia nukahtamisen jälkeen. Se on ainoa lääke, jolla on todistetusti tehoa yöunen rikkonaisuuteen. Se parantaa vireystilaa sekä vähentää katapleksiaa, nukahtamis- ja heräämisvaiheen hallusinaatioita ja unihalvauksia.

Venlafaksiinilla ei ole virallista käyttöaihetta narkolepsian hoitoon, mutta käytännön kokemus on osoittanut, että se tehoaa pienilläkin annoksilla hyvin katapleksiaan. Venlafaksiini on niin sanottu kaksoiskanavainen mielialalääke eli se vaikuttaa serotoniinin ja noradrenaliinin aineenvaihduntaan.

Myös muita valmisteita, erityisesti mielialalääkkeinä käytettyjä serotoniinin takaisinotonestäjiä (SSRI-lääkkeet) on käytetty katapleksian hoitoon, vaikka niilläkään ei ole tähän virallista käyttöaihetta.

Päivitetty 25.1.2024