Aivosi hyötyvät samasta ruokavaliosta kuin verisuonesi. Näiden terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa ja kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa.
Ravitsemussuositukset:
Syö joka aterialla kasviksia, marjoja tai hedelmiä (500–800 g/vrk).
Syö päivittäin täysjyväviljaa, kuten täysjyväleipää, puuroa, lisukeviljaa (90 g/vrk).
Käytä päivittäin hyvää kasviöljyä, esimerkiksi rypsi-, rapsi-, oliivi- ja auringonkukkaöljyä.
Syö viikoittain ainakin 3 kertaa palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä. Päivittäin voi käyttää 20–30 g tai 2–3 rkl maustamattomia pähkinöitä, pähkinälajeja vaihdellen.
Syö vain harvoin prosessoitua lihaa, makeisia, paistettuja ruokia, kovaa rasvaa kuten voita tai margariinia ja vältä alkoholia.
Pyri vähentämään suolan käyttöä. Suositeltava suolan enimmäissaanti on alle 5 grammaa/vrk.
Kohtuullinen suodatetun kahvin (noin 1,25–5 dl päivässä) ja teen käyttö voivat olla osa terveyttä edistävää ruokavaliota.
Pyri normaalipainoon. Yleensä tämä onnistuu parhaiten syömällä säännöllisesti kohtuullisia annoksia ja liikkumalla ja nukkumalla riittävästi. Terveyden kannalta suositeltava painoindeksi (BMI) on 18,5‒24,9 kg/m2. Painoindeksin lisäksi vyötärönympäryksen mittaaminen on tärkeää. Naisten terveyden kannalta suositeltava vyötärönympärys on alle 90 cm ja miesten alle 100 cm.
Välimerellisen ruokavalion, joka sisältää runsaasti kasviksia, kasviöljyä, palkokasveja, pähkinöitä, täysjyväviljaa ja kalaa, on osoitettu ehkäisevän muistioireita ja aivohalvauksia. Todennäköisesti vastaavat hyödyt ovat niin sanotuilla pohjoismaalaisella ja planetaarisella ruokavalioilla. Erityisen hyödyllisiä aivoterveydelle ovat vihreät kasvikset, kuten pinaatti, parsa ja vihreät pavut, marjat, pähkinät ja siemenet, sekä rasvainen kala.


