Siirry sivun sisältöön

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Ohimenevät ja pysyvät aivomuutokset

Aivosairauden tai tapaturman aiheuttama toimintarajoite voi olla lievä ja ohimenevä tai jäädä pysyväksi osaksi elämää.

Äkillisillä aivotoiminnan häiriöillä tarkoitetaan nopeasti alkavia neurologisia sairauksia, kuten aivoverenkiertohäiriö tai aivotulehdus, tai tapaturmia, joiden seurauksena aivot vaurioituvat ja toimintakyky muuttuu. Aivosairaus voi aiheuttaa myös pikkuhiljaa eteneviä muutoksia, kuten tapahtuu eri muistisairauksissa.

Yksilölliset seuraukset

Aivovaurion vaikutukset toimintakykyyn ovat yksilöllisiä. Vaurion sijainnista ja laajuudesta riippuen tapahtuneesta voi seurata ohimeneviä tai pysyviä kehon halvausoireita, tuntopuutoksia ja muita aistien toimintavajauksia, puhevaikeuksia, kielellisiä häiriöitä, muistin heikkenemistä ja muita tiedonkäsittelyn ongelmia. Kun toimintarajoitteen vuoksi joutuu luopumaan työstä, harrastuksesta tai autoilusta, on rajoite päivittäin läsnä.

Toipuminen ja oireiden lievittyminen

Äkillisen aivosairauden tai vammautumisen jälkeiset toimintakyvyn muutokset ovat yleensä vaikeimmillaan heti tapahtuneen jälkeen. Toipumisen käynnistyttyä oireet voivat lievittyä osittain tai jopa kokonaan. Toipuminen vie oman aikansa ja luottamus omiin mahdollisuuksiin palautuu vähitellen. Usein vasta ajan kanssa selviää, millaisia muutoksia toimintakykyyn pysyvästi jää.

  • Jos neuropsykologiset tai muut oireet toipumisaikana selvästi lisääntyvät, on syytä hakeutua uudestaan tutkimuksiin.

  • Jos vaikeudet myöhemmällä iällä vähitellen lisääntyvät ja arjen toimintakyky heikkenee, syynä voi olla alkava muistisairaus. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua ajoissa, jotta toimintakyvyn muutoksiin löytyy selitys ja oikeanlaista apua.

Päivitetty 12.3.2021