Siirry sivun sisältöön

Miten neglect-oire ilmenee?

​Neglect-oire ilmenee vahvimmillaan heti sairastumisen jälkeen, jolloin sairastunut ei tiedosta kehon toisen - useimmiten vasemman puolen - olemassaoloa välttämättä lainkaan.

Vaikeasta neglect-oireesta kärsivä ei välttämättä huomaa, jos joku lähestyy häntä vasemmalta puolelta. Hän saattaa syödä ruoan vain lautasen toiselta puolen tai pukea vaatteet vain toiselle kehonpuolelle. Myös toisen kehonpuolen peseminen, hiusten harjaaminen tai parran ajaminen voi jäädä tekemättä.

Lukiessa rivin alku tai toinen palsta ei löydy ja lukeminen aloitetaan keskeltä lausetta. Tavaroiden löytäminen hyllyn tai tarjottimen toiselta reunalta ei onnistu. Liikkumisessa neglect voi tulla esille törmäilynä huonekaluihin ja ovenpieliin.

Lieväasteisempi neglect-oire ei yleensä juuri haittaa arkiaskareissa. Kuitenkin myös lievä neglect voi alentaa toimintakykyä esimerkiksi väsyneenä tai tilanteissa, joissa edellytetään useiden asioiden samanaikaista hallintaa. Tästä syystä esimerkiksi liikenteen havainnointi voi olla vaikeutunutta. Vaikkapa äkillisesti vasemmalta puolelta tuleva auto tai ihminen voi jäädä huomaamatta, minkä takia ulkona liikkuessa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta. Alkuvaiheessa saattaja voi olla tarpeen.

Neglect-oireeseen liittyy usein halvaus samalla kehon puolella, joka jää huomiotta. Henkilö saattaa olla oireiden, esimerkiksi halvauksen suhteen välinpitämätön tai tilanteeseen nähden poikkeuksellisen hyväntuulinen. Neglect-oireeseen liittyy usein liitännäisoireena oiretiedostuksen häiriö.

Neglect-oireen yhteydessä esiintyy tavallisesti myös muita aivojen tiedonkäsittelyn häiriöitä, kuten vaikeuksia näkömuistissa ja avaruudellisessa hahmottamisessa.

Päivitetty 12.3.2021