Siirry sivun sisältöön

Parkinsonin tauti ja syljen ja nielemisen ongelmat

Parkinsonin tauti voi vähentää syljeneritystä, jolloin suu kuivuu. Toisinaan sylkeä kertyy liikaa, mikä johtuu nielemisen vaikeutumisesta.

Nielemisen heikentyminen kerryttää sylkeä suuhun

Suun ja nielun lihasten heikkous aiheuttaa Parkinson potilaalle nielemisvaikeuksia. Tällöin voi käydä niin, että suussa muodostuvaa sylkeä ei normaalin nielemisen mukana kulkeudu vatsaan, vaan se jää suuhun ja valuu ulos. Syljen erityksen määrä ei ole lisääntynyt. Tähän voidaan vaikuttaa syljen eritystä hillitsevillä lääkkeillä.

Entä, jos suu on liiankin kuiva?

Jotkut lääkkeet, esim. virtsaongelmiin käytetyt, kuivattavat myös suuta. Paras neste suun kostuttamiseen on vesi, koska se ei altista hampaita reikiintymiselle. Jos tuntuu, että veden tuoma apu on kovin lyhytaikainen, voi kokeilla ruokaöljyä. Xylitol-purukumit ja –pastillit lisäävät syljen eritystä ja ovat myös hammasystävällinen vaihtoehto.

Nielemiseen pitää kiinnittää huomiota, jotta ruokaa ei joudu väärään kurkkuun

Jos nieleminen on vaikeutunut, pitäisi ruoan rakennetta muokata turvalliseksi niellä. Karkea ruoka, kuten kuiva leipä, kulkeutuu herkemmin hengitysteihin eli väärään kurkkuun kuin kostutettu tai sosemainen. Mikäli nielemisvaikeuksia on, täytyy ruokailuun varata riittävästi aikaa. Lisäksi syömiseen eli ruuan pureskelemiseen ja nielemiseen voi joutua keskittymään aiempaa enemmän, eikä jutteleminen tai lukeminen onnistu samanaikaisesti. Puhe- ja ravitsemusterapeuteilta saa lisäohjeita.

Päivitetty 2.3.2022