Siirry sivun sisältöön

Tietoa aivokasvaimista

Suomessa todetaan vuosittain noin 1000 keskushermoston kasvainta.

Aivokasvaimen oireet riippuvat sen sijainnista kallon sisällä. Kudostyypiltään hyvin erilaiset kasvaimet voivat olla saman oireen taustalla. Tyypillistä aivokasvainoiretta ei ole. Monet muut aivojen taudit kuten verenkiertohäiriöt voivat aiheuttaa samantapaisia oireita. Aivokasvaimet ovat kuitenkin yli 10 kertaa harvinaisempia kuin aivoverenkiertohäiriöt.

Noin puolet kaikista aivokasvaimista on glioomia, jotka saavat alkunsa hermosoluja ympäröivästä tukikudoksesta. Toiseksi yleisimpiä ovat meningeoomat, jotka saavat alkunsa aivokudoksen ulkopuolelta, aivokalvoista. Meningeoomia on noin neljäsosa aivokasvaimista.

Kolmanneksi yleisin aivokasvainten ryhmä ovat neurinoomat (schwannoomat), jotka ovat lähtöisin aivohermojen ja hermojuurten hermotupista. Joka kymmenes kasvain on neurinooma.

Kallon pohjassa sijaitsevan aivolisäkkeen kasvainten yleisyys on yhtä suuri. Lisäksi on suuri joukko harvinaisempia kasvaimia.

Noin 25 prosentille syöpäpotilaista ilmaantuu yksi tai useampi etäpesäke aivoihin. Heillä taudinkulku on suuresti riippuvainen lähtökasvaimesta ja sen hoidosta. Käsittelemme myös aivojen etäpesäkkeitä, koska oireistossa ja hoitomuodoissa on yhtäläisyyksiä aivoista lähtöisin oleviin (primaareihin) aivokasvaimiin.

Päivitetty 3.8.2021