MS-tautia sairastavan kehonkuvan muutos ja seksuaalisuus

MS-taudin myötä seksuaaliset aistimukset ja kyvyt saattavat vaihdella.  Myös oma kehonkuva ja kiinnostus seksuaalisuuteen voi muuttua.

MS-tauti on edetessään toimintakykyä heikentävä sairaus, jolloin sairastuneen suhde omaan kehoon ja seksuaalisuuteen muuttuu. Etenevä neurologinen sairaus saattaa muuttaa sukupuolielinten tuntoaistia sekä vähentää seksuaalista halua, kykyä kiihottumiseen, erektioon tai kostumiseen ja orgasmin saamiseen. Osaa näistä oireista voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Kumppanille on syytä kertoa MS-taudin oireiden vaikutuksesta seksin kokemiseen. Kiinnostus seksuaalisuuteen voi lisäksi muuttua sairauden tai sen oireiden synnyttämän stressin vuoksi.

Seksuaalisuudessa on vaihtelevasti kyse halusta, tarpeesta, läheisyydestä ja suorittamisesta. Osa MS-taudin oireenmukaiseen hoitoon tarkoitetuista lääkityksistä saattaa aiheuttaa haittavaikutuksena seksuaalitoimintojen häiriöitä. Kehonkuvan muutos on mielensisäinen haaste, johon sopeutuminen tapahtuu yksilöllisesti ja seksuaalisuuden toteuttaminen saattaakin muuttua kehonkuvan mukana.

Päivitetty  11.3.2022

Kyllä