Epilepsiaa sairastavan ajoterveys

Monille ihmisille yksi eniten arkea mullistavista asioista epilepsiadiagnoosissa on autolla ajokielto. Sen pituus riippuu kohtauksen uusimisriskistä ja ajoneuvoluokasta.

Ajokiellon myötä arki hankaloituu – miten päästä töihin, kauppaan, mökille, miten harrastuksiin? Monista tuntuu kohtuuttomalta, että ei saa ajaa, vaikka olisi aina ollut hyvä ja ennakoiva kuljettaja. Jos ajokielto on yli kuuden kuukauden pituinen, kiellosta tehdään ilmoitus ja ajokortin joutuu luovuttamaan poliisille.

Ajokiellolla lainsäätäjä on halunnut suojata henkilön omaa ja muiden turvallisuutta liikenteessä. Epileptisellä kohtauksella auton ratissa voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kohtaukset alkavat niin nopeasti ja yllättäen, ettei kokeneenkaan kuljettajan ole mahdollista ohjata autoa tien sivuun.

Ajokiellon pituudet heijastelevat tietoa epileptisten kohtausten uusimisriskistä. Epilepsiadiagnoosin jälkeen edellytetään henkilöauton kuljettajalta yksi vuosi kohtauksetonta aikaa, sillä vuoden kohtauksettomuuden jälkeen kohtausten uusimisen todennäköisyys on pieni. Yksittäisen epileptisen kohtauksen jälkeen kolmen kuukauden ajokielto riittää, jos tutkimuksissa ei tullut esiin uusiutumisriskiin viittaavaa. Tällaisessa tapauksessa kolmen kuukauden seuranta riittää näyttämään kohtausten uusiutumistaipumuksen.

Päivitetty  11.1.2022

Kyllä