Siirry sivun sisältöön

Mikä on aivolaskimotukos eli sinustromboosi?

Kun aivolaskimo tukkeutuu, sitä kutsutaan aivojen laskimotukokseksi eli sinustromboosiksi.

Aivolaskimot

Sinustromboosi on suhteellisen harvinainen aivoinfarktin muoto - useimmiten veritulppa syntyy aivovaltimoon. Sinustromboosia esiintyy eniten 20–50-vuotiailla, ja kolme neljästä aikuisesta sairastuneesta on naisia. Sinustromboosia esiintyy myös lapsilla.

Kyseessä on harvinainen sairaus: Suomessa sinustromboosiin sairastuu vuosittain noin 70–80 henkilöä. Sinustromboosissa tukos aivojen laskimoissa estää verenkiertoa. Usein myös aivo-selkäydinnesteen poistuminen laskimosuonten kautta häiriintyy. Puolella sinustromboosiin sairastuneista aivot vaurioituvat sen vuoksi, että tukoksesta johtuva verenkiertohäiriö johtaa verentungokseen ja turvotukseen aivoissa. Repeämä pienissä verisuonissa voi johtaa myös aivoverenvuotoon. Sinustromboosin vakavuus vaihtelee suuresti yksilöllisesti.

Jos olet sairastunut sinustromboosiin, sinulla on todennäköisesti paljon kysymyksiä. Mitkä ovat sairastumisen syyt ja seuraukset? Mitä hoitoja on tarjolla? Löydät tietoa tästä oppaasta, jonka alkuperäisen version ovat laatineet hollantilaiset sinustromboosin asiantuntijat. Suomenkielisestä versiosta vastaa HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan neurologian klinikka.

Päivitetty 11.9.2023