Siirry sivun sisältöön

Aivovaltimopullistuman hoidon suunnittelu

Henkilö, jolla on todettu vuotamaton aivovaltimopullistuma, saa elää normaalia elämää ja harrastaa aikaisempaan tapaan.

Ehdottomin elämäntapamuutos liittyy tupakointiin, joka on erittäin tärkeää lopettaa vuotoriskin pienentämiseksi. Jos päädytään aneurysman hoitoon, tupakoinnin lopettaminen pienentää myös hoitoon liittyviä komplikaatioriskejä. Myös verenpainetason seuranta ja tarvittaessa verenpainetaudin hoito on tärkeää. Liiallista alkoholinkäyttöä on syytä välttää.

Kun aivovaltimopullistuma eli aneurysma on löytynyt, potilas ohjataan usein kiireettömästi neurokirurgian poliklinikalle tai neurokirurgia konsultoidaan etänä lähiviikkojen tai -kuukausien kuluessa. Neurokirurgi arvio yhdessä potilaan kanssa vuotamattoman aneurysman hoidon tarpeellisuutta, hoidon mahdollisuuksia ja hoitoon liittyviä riskejä.

Kaikkia vuotamattomia aneurysmia ei hoideta, vaan hoito pyritään kohdistamaan niihin potilaisiin, joilla elinaikainen aneurysman vuotoriski arvioidaan hoitoihin liittyviä riskejä selvästi suuremmaksi. Potilaan omaa päätöstä ja toiveita kunnioitetaan. Osa potilaista ei halua hoitoa, vaikka sitä suositeltaisiinkin. Osa potilaista taas haluaa, että aneurysma ehdottomasti hoidetaan, vaikka elinikäinen vuotoriski olisi arvioitu pieneksi.

Päivitetty 1.2.2021