Siirry sivun sisältöön

Neuropsykologinen kuntoutus etänä

Neuropsykologinen kuntoutus voidaan toteuttaa etäteknologiaa hyödyntävien sovellusten avulla. Myös verkkokuntoutuksen ohjelmia on kehitetty.

Neuropsykologinen kuntoutus voidaan järjestää kasvokkaisina vastaanottokäynteinä, mutta nykyaikaisen teknologian välityksellä avun voi saada myös etänä. Etäkuntoutus sopii hyvin potilaille, joiden on vaikea tulla vastaanotolle tai palvelut ovat kaukana kotoa.

  • Videovälitteinen etäkuntoutus edellyttää ajanmukaista tietokonetta tai tablettia, kameraa ja mikrofonia sekä toimivaa verkkoyhteyttä. Kuntoutuksen tavoitteet ja yleiset toimintamallit eivät etäyhteydellä juurikaan eroa kasvokkaisesta kuntoutuksesta, mutta työskentelyn tavoissa ja käytetyissä välineissä voi olla eroa.

  • Etäkuntoutus voi olla myös asiantuntijoiden laatima itsenäisesti suoritettava verkkokuntoutuksen ohjelma. Verkkokuntoutuksella tarkoitetaan työskentelyä, joka tapahtuu eriaikaisesti potilaan ja hoitavan ammattilaisen välillä, tietosuojatulla verkkoyhteydellä.

Neuropsykologinen nettikuntoutus

Neuropsykologinen nettikuntoutus on äkillisen aivovaurion saaneille aikuispotilaille kehitetty toipumista ja oireiden hallintaa tukeva verkkokuntoutuksen hoitopolku, jonka potilas voi saada käyttöönsä Terveyskylän Omapolulla. Digitaalinen hoitopolku sopii henkilöille, joiden sairastumisesta tai vammautumisesta on aikaa alle vuosi ja jotka kykenevät itsenäiseen verkkotyöskentelyyn. Hoitopolku kestää noin kaksi kuukautta.

Nettikuntoutuksen hoitopolku koostuu kahdeksasta istunnosta, jotka sisältävät tietoa, kyselymuotoisia oirearvioita ja kotona omassa arjessa tehtäviä harjoituksia. Virtuaalista vertaistukea saa vertaistarinoista, joita tulee vastaan polun eri vaiheissa. Vaikka kuntoutuja etenee polulla itsenäisesti omaan tahtiinsa, seuraa neuropsykologi etenemistä, kommentoi tarvittaessa ja vastaa kysymyksiin. Palvelua voi käyttää mistä päin Suomea tahansa.

Päivitetty 11.5.2021