Siirry sivun sisältöön

Ravintolisät muistisairauden hoidossa

​​Alzheimerin taudin hoidossa voidaan käyttää erityistä täydennysravintovalmistetta. Muutoin muistisairauksissa lisäravinteita tarvitaan vain, mikäli on todettu puutoksia tai vajaaravitsemusta.

Fortacyn Connect eli Souvenaid© on varhaisen ja lievän Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon kehitetty kliininen täydennysravintovalmiste. Se sisältää yhdistelmän ravintoaineita, joita tarvitaan hermosolujen välisessä viestinnässä. Fortacyn Connect on sellaisenaan valmis juoma, jota nautitaan yksi pullollinen (125 ml) kerran päivässä terveyttä edistävän ruokavalion lisänä. Souvenaid on tarkoitettu käytettäväksi terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.

Yksittäisten ravintolisien ei ole osoitettu parantavan muistisairauteen sairastuneen kognitiivisia eli aivojen tiedonkäsittelyyn liittyviä toimintoja tai ehkäisevän näiden toimintojen heikentymistä. Yksittäisiä ravintolisiä ei täten suositella käytettäväksi, ellei ole todettu selkeää puutosta. Tällaisia ravintolisiä ovat esimerkiksi B-ryhmän vitamiinit, E-vitamiini, D-vitamiini, seleeni, kupari ja omega-3-rasvahapot.

Mikäli ravitsemustila heikentyy muistisairauden edetessä, voi olla tarpeen täydentää ravintoaineiden saantia. Tällöin on hyvä laatia yksilöllinen suunnitelma yhdessä hoidosta vastaavan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Usein ruokavaliota täydennetään kliinisillä täydennysravintovalmisteilla, jotka sisältävät runsaasti energiaa ja monipuolisesti erilaisia ravintoaineita. Täydennysravintovalmisteita on valmiina juomina, vanukkaina ja ruokaan sekoitettavina jauheina.

Kliiniset täydennysravintovalmisteet, myös Souvenaid, ovat apteekissa myytäviä tuotteita. Tuotteiden hinnat vaihtelevat eri apteekeissa.

Päivitetty 23.1.2023