Krooninen kovakalvonalainen vuoto eli krooninen subduraalivuoto

Krooninen subduraalivuoto kehittyy usein hitaasti, joskus jopa viikkojen tai kuukausien kuluessa. Oireet voivat kehittyä niin ikään vasta päivien tai viikkojen kuluessa pään vammasta.

Kuvassa näkyy harmaana aivojen pinnalle kertynyt nestevaippa eli krooninen subduraalihematooma. Se painaa aivojen pintaa ja saattaa aiheuttaa oireita, kun kertymä on riittävän paksu. Kuva on poikkileikkaus.Krooninen kovakalvonalainen vuoto eli subduraalivuoto (latinaksi haematoma subduralechronicum, englanniksi chronic subdural haematoma) ei ole varsinainen akuutti aivovamma, mutta usein seurausta aiemmasta pään vammasta. Se on tavallisin iäkkäillä.

Useimmiten krooninen subduraalivuoto saa alkunsa, kun aivot pääsevät heilahtamaan kallon sisällä pään kolauksen seurauksena ja kallon sisäpinnan ja aivojen välillä kulkeva pieni siltasuoni katkeaa. Usein taustalla on kaatuminen, mutta joskus pienempikin isku riittää. Aivojen pinnan ja kallon sisäpintaan kiinnittyneen kovakalvon väliin alkaa hitaasti tihkua verta, joka yleensä ensin hyytyy, mutta hitaasti liuetessaan ärsyttää aivokalvoja ja alkaa kerätä joukkoonsa kudosnestettä. Verenohennus- ja verihiutalelääkitykset lisäävät riskiä kroonisen subduraalivuodon kehittymiselle.

Päivitetty  15.3.2022

Kyllä