Siirry sivun sisältöön

Aivokasvainleikkauksen jälkitarkastus

Aivokasvainleikkauksen jälkitarkastuksessa arvioidaan potilaan toipumista neurokirurgin kanssa.

Aivokasvainleikkauksen jälkeinen jälkitarkastus on neurokirurgian poliklinikalla 2-3 kuukautta kotiutumisen jälkeen.

Poikkeuksena ovat aivolisäkkeen kasvaimet, joiden jatkohoito järjestetään endokrinologian yksikössä sekä stereotaktiset näytteenotot, joiden jatkohoito järjestetään syöpätautien tai neurologian yksikössä.

Jälkitarkastuksessa varmistetaan, että toipuminen leikkauksesta on edennyt odotetusti. Käytännössä tarkistetaan, että haava on parantunut ja keskustellaan potilaan voinnista ja tilanteesta. Tarvittaessa tehdään vielä kohdistettu kliininen tutkimus. Lisäksi varmistetaan, että mahdolliset liitännäishoidot ovat suunniteltu tai alkaneet. Tarvittaessa ohjelmoidaan lisäselvityksiä, esimerkiksi neuropsykologin tutkimus tai jonkun muun erikoisalan lääkärin tutkimus.

Jatkoseuranta

Osalla potilaista jatkoseuranta on neurokirurgian poliklinikalla, osaa seurataan toisessa yksikössä, esimerkiksi neurologian tai syöpätautien yksikössä. Jatkoseuranta paikka päätetään taudista riippuen niin, että potilas saa parasta mahdollista hoitoa.

Jos jatkoseuranta tapahtuu neurokirurgian poliklinikalla, seuraavan kontrollin aikataulusta sovitaan karkeasti jälkitarkastuksen yhteydessä, esimerkiksi seuraava kontrolli vuoden kuluttua. Seurantakäynnin aika tulee tavanomaisesti kotiin 1-2 kuukautta ennen käyntiä. Mahdollisen kuvauksen aika tulee erikseen. Jos seurantakäynnin yhteyteen suunnitellaan kuvantamistutkimuksia ne voidaan myös järjestää omassa sairaalassa. Jos suosittelemme, että seurantaa jatketaan oman keskussairaalan kautta, annamme tästä ohjeet keskussairaalalle.

Päivitetty 3.8.2021