Siirry sivun sisältöön

Aivolaskimotukoksesta toipuminen

Mikäli aivolaskimotukos on aiheuttanut vaurion aivoihin, vaatii toipuminen aikaa ja mahdollisesti myös kuntoutusta. Jos vauriota ei ole syntynyt, seurataan että tukos häviää.

Aivolaskimotukos on vakava sairaus, joka vaatii sairaalahoitoa. Aivolaskimotukokseen menehtyy noin yhdestä kahteen ihmistä kahdestakymmenestä. Kun aivolaskimotukos diagnosoidaan ajoissa ja hoito aloitetaan välittömästi, lähes kaikki toipuvat hyvin. Toipumisennuste on parantunut viime vuosina muun muassa paremman sairauden tunnistamisen, edistyneempien kuvantamistekniikoiden ja tehokkaampien hoitojen ansiosta.

Pitkän aikavälin toipuminen on yksilöllistä ja riippuu muun muassa siitä, onko aivokudosta vaurioitunut aivolaskimotukoksen seurauksena. Aivokudoksen vaurioituminen voi ilmetä fyysisinä ongelmina, keskittymisvaikeuksina ja/tai mielialan tai käytöksen vaihteluina. Toipuminen tapahtuu pääsääntöisesti ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Pitkällä aikavälillä yli kolme viidestä toipuu oireettomaksi. Yli yksi viidestä sairastuneesta pystyy tekemään kaikki tavanomaiset askareet ja toiminnot, mutta vähemmän ja/tai hitaammin kuin ennen. Noin kahdeksan sadasta kokee rajoitteita päivittäisissä toiminnoissaan, mutta pystyy toimimaan itsenäisesti. Noin kuusi sadasta ei pysty toimimaan itsenäisesti aivolaskimotukoksen jälkeen.

Kuntoutus

Jos sinulle jää sairastumisesi jälkeen neurologisia jäännösoireita, akuuttihoitoa seuraa yleensä kuntoutus kuntoutusyksikössä. Kuntoutukseen osallistuvat seuraavat asiantuntijat:

  • lääkäri

  • fysioterapeutti

  • toimintaterapeutti

  • puheterapeutti

  • neuropsykologi

  • sosiaalityöntekijä

  • työterveyshuolto.

Kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti kunkin potilaan tarpeiden mukaan.

Päivitetty 11.9.2023