Siirry sivun sisältöön

Narkolepsia, ehkäisy, raskausaika ja synnytys

Narkolepsia ei ole este perheen perustamiselle ja lasten saamiselle.

Ehkäisy

Modafiniili saattaa heikentää yhdistelmäehkäisytablettien tehoa, joten suositeltavaa olisi lisäksi muun ehkäisymenetelmän käyttö samanaikaisesti, jatkuen vielä kaksi kuukautta sen jälkeen, kun modafiniilin käyttö on lopetettu. Stimulanttilääkitystä käyttävälle naispotilaalle hyvä ehkäisymenetelmä olisikin kupari- tai hormonikierukka.

Raskausaika

Raskaustoiveista on hyvä kertoa ajoissa hoitavalle lääkärille, jotta lääkitys voidaan suunnitella raskautta ajatellen. Päiväaikaisen väsymyksen hoidossa käytettävät piristävät lääkkeet (modafiniili, metyylifenidaatti) ja natriumoksibaatti ovat sikiölle haitallisia. Edellä mainittuja stimulanttilääkkeitä ei suositella raskauden aikana. Nämä lääkkeet myös erittyvät äidinmaitoon, eikä niitä siis suositella käytettävän myöskään imetyksen aikana.

Katapleksian hoidossa voidaan harkitusti käyttää venlafaksiinia raskaus- ja imetysaikana. Raskausaika itsessään aiheuttaa usein lisääntynyttä väsymystä ja uupumusta. Muut kuin narkolepsiasta johtuvat syyt, esim. hemoglobiinin lasku raudanpuutteeseen liittyen tai kilpirauhasen vajaatoiminta, on aiheellista selvittää ja hoitaa neuvolan kautta.

Synnytys

Synnytys sujuu kuten terveilläkin. Lisääntynyt nukahtamistaipumus saattaa itse asiassa helpottaa voimien keräämistä lyhyiden torkkujen avulla synnyttäessä.

Päivitetty 25.1.2024