Siirry sivun sisältöön

Tietoa aivovammoista

Aivovamma on päähän kohdistuneen tapaturman, kuten iskun, puristuksen, voimakkaan hidastuvuuden tai kallon lävistävän esineen, aiheuttama aivotoiminnan häiriö tai aivojen rakenteellinen vaurio.

Aivotärähdys on yleisin aivovammatyyppi. Se on oireiltaan lievä ja oireet korjautuvat tavallisesti muutamissa päivissä. Suurin osa ihmisistä on joko itse kokenut aivotärähdyksen tai ollut läheistensä välityksellä tekemisissä asian kanssa.

Aivovamman saa Suomessa joka vuosi 15 000–20 000 henkilöä. Aivovammoista puolet sattuu nuorille 15-34-vuotiaille. Näistä ylivoimainen valtaosa (71-98%) on lieviä.

Suomessa sairaaloissa hoidetuista aivovammoista noin 65 % syntyy kaatumis- tai putoamistapaturmista. Viidennes aiheutuu liikenneonnettomuuksissa ja noin 5 % väkivaltatapahtumissa. Suunnilleen puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena.

Suurin osa lievistä vammoista on seurausta kaatumisesta tai pään lyömisestä esimerkiksi urheiluharrastuksen yhteydessä. Pelkkä pään kopsahdus ei kuitenkaan tarkoita, että olet saanut aivovamman.

Aivovammasta puhutaan, jos yksi tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy:

  1. Tajunnan menetys pään vamman yhteydessä

  2. Millainen tahansa muistinmenetys, joka koskee vammaa välittömästi edeltäneitä tai seuraavia tapahtumia (posttraumaattinen amnesia, PTA)

  3. Mikä tahansa henkisen toimintakyvyn muutos (esimerkiksi sekavuus, uneliaisuus, ajan tai paikan tajun häiriö) vamman yhteydessä

  4. Mikä tahansa neurologinen oire, joko ohimenevä tai pysyvä

Päivitetty 24.1.2024