Siirry sivun sisältöön

Aivoverenvuodot aivoverenkiertohäiriön aiheuttajana

Aivoverenvuodon oireet ovat usein samankaltaisia kuin aivoinfarktin aiheuttamat oireet.

Oireina on usein toisen käden ja jalan heikkous ja tunnottomuus, johon voi liittyä puheen puuromaisuus tai sanojen tuottamisen vaikeus. Oire riippuu siitä, mille aivojen alueelle veri on vuotanut ja aiheuttanut vaurion. Myös päänsärky ja pahoinvointi ovat yleisiä aivoverenvuodon oireita.

Aivoverenvuodon riskitekijöitä ovat

  • verenpainetauti

  • tupakointi

  • runsas alkoholin käyttö

  • aivoverisuonten sairaudet (esimerkiksi aivoverisuonten tulehdus eli vaskuliitti)

  • verenohennuslääkitys

  • veren hyytymisen häiriöt.

Aivoverenvuodon jälkeen tehokas verenpaineen hoito on erityisen tärkeää.

Aivoverenvuodolla (englanniksi ICH, intracerebral hemorrhage) tarkoitetaan ilman vammaa tai muuta selkeää syytä spontaanisti syntynyttä aivojen sisäistä verenvuotoa. Tällöin aivovaltimo repeytyy äkillisesti esimerkiksi verenpainetaudin seurauksena, ja veri pääsee vuotamaan aivokudoksen sisälle. Tämä aiheuttaa verihyytymän (merkitty kuvaan nuolella), joka painaa ympäröivää aivokudosta niin, että sen seurauksena alue kärsii hapenpuutteesta ja seuraa vaurio. Viikkojen aikana verihyytymä imeytyy itsestään pois kuten mustelma ihon alta. Verihyytymän poisto leikkauksella on vain harvoin hyödyllistä.

Spontaani aivoverenvuoto johtuu useimmiten verenpainetaudista. Ikääntyneillä tavallinen syy on amyloidi angiopatia, jossa amyloidi-nimistä proteiinia kertyy verisuonen seinämän sisään ja seinämä heikkenee altistaen sen repeytymiselle.

SAV tarkoittaa lukinkalvonalaista verenvuotoa eli subaraknoidaalivuotoa. Yleensä SAV:n aiheuttaa puhjennut aivovaltimopullistuma eli aneurysma. SAV:n oireita ovat räjähtävä, poikkeuksellisen voimakas päänsärky sekä pahoinvointi.

Aivoverenvuoto voi olla myös aivokudoksen ulkopuolella. Tällaisia aivoverenvuotoja ovat kovakalvon ulkopuolinen vuoto eli epiduraalivuoto, kovakalvon alainen vuoto eli subduraalivuoto ja traumaattinen lukinkalvonalainen vuoto eli traumaattinen SAV.

Krooninen kovakalvonalainen vuoto eli subduraalivuoto on usein seurausta aiemmasta päänvammasta, ja se on se on tavallisin iäkkäillä.

Päivitetty 4.9.2023