Siirry sivun sisältöön

Kaulavaltimon dissekoituma

Kaulavaltimon dissekoituma eli valtimon seinämän repeytyminen pituussuunnassa on harvinainen aivoinfarktin aiheuttaja. Oireena voi olla halvausoireiden paikallinen kaulakipu ja saman puolen silmän oireilu.

Kaulavaltimon dissekoituma eli valtimon repeytyminen pituussuunnassa voi olla seurausta kaulan alueelle kohdistuneesta vammasta tai seinämässä olevasta heikosta kohdasta. Tällöin valtimon sisäpinta repeää niin, että verta pääsee virtaamaan seinämän sisälle. Dissekoituman seurauksena seinämä pullistuu, ja suoni voi ahtautua tai mennä kokonaan tukkoon. Suonen ahtautuessa verenkierto aivoihin vähenee tai loppuu kokonaan, ja tästä voi seurata aivoinfarkti.

Dissekoituman oireena voi aivoverenkiertohäiriön lisäksi olla paikallista syvää kaulakipua ja Hornerin syndrooma (toinen mustuainen on pieni ja silmäluomi roikkuu).

Dissekoitumaa ei voi leikata, vaan se hoidetaan yleensä verenohennuslääkityksellä tai veritulppia ehkäisevällä lääkityksellä. Usein dissekoituma paranee itsestään 6 - 12 kuukauden kuluessa. Dissekoituma ei yleensä toistu.

Päivitetty 4.9.2023