Vaihdevuodet ja osteoporoosi epilepsiaa sairastavalla

Vaihdevuosien hormonimuutokset, eivät yleensä vaikuta epilepsiaan kohtaustasapainoon. Vaihdevuosioireisiin liittyvät univaikeudet voivat lisätä epilepsiakohtausten riskiä.

Epilepsiapotilaiden kalsium- ja D-vitamiinitasoihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Epilepsiapotilailla osteoporoosin eli luukadon riski on suurempi kuin normaaliväestöllä. Epilepsiapotilaan tulisi käyttää vähintään yleisesti suositeltuja määriä kalsiumia ja D-vitamiinia.

Maksaentsyymejä kiihdyttävät epilepsialääkkeet (esim. karbamatsepiini) voivat altistaa osteoporoosille. Osteoporoosin riski kasvaa menopaussin jälkeen estrogeenin erityksen vähennyttyä. Hormonikorvaushoito ehkäisee luukatoa.

Jos epilepsiakohtaukset ovat ennen vaihdevuosia liittyneet aina kuukautiskiertoon, kohtaustasapainossa saattaa tapahtua muutos vaihdevuosien alkuvaiheessa. Ennen menopaussia (perimenopausaalisessa vaiheessa) estrogeenitasot vaihtelevat, mikä voi aiheuttaa joillakin potilailla kohtaustasapainon huononemisen. Kohtaustasapaino kuitenkin yleensä parantuu, kun estrogeenitasot ovat pysyvästi matalat menopaussin alkaessa.

Tablettimuotoinen estrogeenikorvaushoito saattaa huonontaa kohtaustasapainoa, jos ennen menopaussiakin kohtauksissa on ollut selvä yhteys kuukautiskiertoon. Hormonihoitoon kannattaa tällöin ehkä liittää luonnollinen progesteroni, joka saattaa suojata epileptisiltä kohtauksilta. Laastari tai geelimuotoinen hoito ei näyttäisi vaikuttavan epilepsiaan.

Päivitetty  11.1.2022

Kyllä