Muistisairauksiin liittyy hermoston poikkeavasta toiminnasta johtuvia neuropsykiatrisia oireita, joita tavallisimmin kutsutaan käytösoireiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi potilaalle epätavanomainen käyttäytyminen, todellisuudentajun vääristyminen tai mielialaoireet. Jopa 90 prosentilla muistisairaista on käytösoireita jossain sairauden vaiheessa ja puolella useita käytösoireita samanaikaisesti.
Käytösoireiden muoto ja voimakkuus vaihtelevat suuresti yksilöstä ja sairaudesta riippuen. Eri vaiheessa sairautta oirekuva painottuu eri tavoin. Persoonallisuuden piirteet, oheissairaudet, elämäntilanne, ympäristötekijät sekä potilaan ja hoitajan suhde vaikuttavat oireiden ilmaantumiseen ja kestoon sekä siihen, miten häiritsevinä ne koetaan.
Käytösoireet vaikuttavat negatiivisesti sekä muistisairaan potilaan että tämän läheisten elämänlaatuun ja jaksamiseen, ja siksi niiden huomioiminen on tärkeää. Hoitamattomina ne lisäävät ulkopuolisen avun ja palvelujen tarvetta.
Käytösoireiden tai niiden vaikeutumisen syyt tulee selvittää mahdollisuuksien mukaan, sillä joskus taustalla voi olla jokin yksittäinenkin hoidettava asia, kuten ummetus tai kiputila.