Siirry sivun sisältöön

Tärkeitä neuvoja aivolaskimotukokseen sairastumisen jälkeen

Omilla toimilla voi vaikuttaa toipumiseen aivolaskimotukoksesta.

Joskus aivolaskimotukoksilla voi olla taipumus uusiutua. Pystyt itse vaikuttamaan uusiutumisriskiin seuraavilla toimilla. Myös verenohennuslääkitys on syytä ottaa huomioon arkielämässä.

  • Jos tupakoit, lopeta tupakointi.

  • Ylläpidä terveellisiä elämäntapoja ja liiku riittävästi. Noudata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

  • Kun oireesi väistyvät, voit palata normaaliin päiväjärjestykseen. Toipuminen on kuitenkin yksilöllistä, joten kuuntele tarkkaan kehoasi.

  • Ehkäisypillereiden käyttö suositellaan lopettamaan viimeistään, kun antikoagulanttilääkkeet lopetetaan. Ehkäisypillereiden käyttöä ei välttämättä tarvitse lopettaa välittömästi sinustromboosidiagnoosin jälkeen, sillä ehkäisypillereiden käyttö samanaikaisesti antikoagulanttien kanssa on turvallista, eikä lisää veritulpan riskiä. Samanaikainen käyttö voi olla jopa toivottavaa vähentämään kuukautisten verenhukkaa. Vaihtoehtoisia ehkäisymuotoja ovat esimerkiksi Mirena- tai kuparikierukka.

  • Naisille, jotka harkitsevat perheenlisäystä, suositellaan arviota naistentautien poliklinikalla (lähetteellä äitiysneuvolasta). Jos tulet raskaaksi sinustromboosin jälkeen, sinulle määrätään raskauden ajaksi todennäköisesti antikoagulanttilääkitys, ja hoitoa jatketaan synnytyksen jälkeen muutaman viikon ajan pienimolekyylisellä hepariinilla veritulppien ehkäisemiseksi.

Vertaistuki

Vertaistuen tarve on yksilöllistä. Moni sairastunut kokee kuitenkin saaneensa vertaistuen kautta korvaamatonta apua.

Päivitetty 11.9.2023