Siirry sivun sisältöön

Tukea työllistymiseen ja työssä jaksamiseen epilepsiaa sairastavalle

Joskus epilepsia vaikuttaa työkykyyn, joko kohtaukset jatkuvat hoidosta huolimatta, tai sairauteen liittyy neurologisia, psyykkisiä tai kognitiivisia oireita.

Työtä on silloin usein mahdollista räätälöidä esimerkiksi järjestelemällä työaikoja ja työtehtäviä. Oma hoitotaho ja työterveyshuolto ovat avuksi tilanteen arvioinnissa ja neuvotteluissa työnantajan kanssa.

Jos nykyisessä ammatissa ei voi jatkaa epilepsian vuoksi, selvitetään ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksia. Sen avulla pyritään etsimään sopiva työ. Ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat mm. koulutus, koulutuskokeilu, työhönvalmennus, työkokeilu ja apuvälineet. Hoitava lääkäri vastaa ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimisesta. Lisää tietoa ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuuksista saa myös oman hoitopaikan sosiaalityöntekijältä, eläkevakuutusyhtiöistä ja Kelan ammatillisen kuntoutuksen asiantuntijoilta.

Erikoissairaanhoito arvioi epilepsian vaikutuksen henkilön toimintakykyyn, mutta henkilöllä, jolla on työpaikka, työterveyshuolto arvioi toimintakyvyn vajavuuden vaikutuksen henkilön työkykyyn, joten työkykyarviot tehdään aina yhteistyössä työterveyshuollon kanssa.

Päivitetty 11.1.2022