Miten katapleksia ilmenee?
Etenkin lapsilla katapleksia esiintyy usein vain kasvojen, pään ja kaulan alueella. Tällöin niska tai kasvojen lihakset voivat tuntua heikoilta, suu aueta, kieli työntyä suusta jne. Voimakkaimmillaan katapleksia voi johtaa polvien notkahtamiseen ja pettämiseen ja käsien voimattomuuteen. Katapleksia kestää useimmiten muutamista sekunneista kymmeniin sekunteihin, mutta voi pitkittyä minuuttienkin kestoiseksi tai harvoin vielä pidemmäksi aikaa.
Katapleksiaa laukaisevat tekijät
Laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi hyvän vitsin kuuleminen, jokin nopea ja hauska tilannesidonnainen sutkautus, ilahtuminen tai harvemmin myös muut tunnereaktiot, kuten esim. suuttuminen tai yllättyminen. On melko tavallista, että katapleksia ilmenee erityisesti ystävien tai perheen seurassa, mutta ei välttämättä muissa tilanteissa. Väsymys myös lisää katapleksiataipumusta. Joskus taudin puhkeamisen aikoihin katapleksiaa voi esiintyä ilman selvää tunnesidonnaisuutta ja silloin se erityisesti on yhteydessä väsymyksen asteeseen. Usein katapleksia on kuitenkin ennakoitavissa, eikä vaikuta esim. ajokykyyn.
Katapleksia terveillä ja katapleksian syy
Katapleksiaa tai katapleksian kaltaista voimattomuutta esim. nauraessa voi esiintyä joskus lievänä täysin terveilläkin. Oreksiini säätelee vilkeunen aikaista lihaslamaa ja narkolepsiassa todennäköisesti tämän säätelyjärjestelmän häiriintyminen on katapleksian taustalla.