Siirry sivun sisältöön

Narkolepsian lääkkeetön hoito

Narkolepsian lääkkeetön hoito voi lievittää oireita merkittävästi. Se on vähintään yhtä tärkeää kuin lääkehoito.

Narkolepsian lääkkeetön hoito voi sisältää esimerkiksi seuraavien asioiden huomioimista:

Niin erikoiselta kuin se voikin narkolepsian kohdalla kuulostaa, samat keinot, joilla unen laatua voidaan parantaa, saattavat toimia myös narkolepsiassa. Näistä voit lukea lisää Mielenterveystalosta seuraavasta linkistä:

15-30 minuutin kestoiset suunnitellut päiväunet voivat virkistää narkolepsiaa sairastavaa huomattavasti. Päiväunia voi nukkua tarvittaessa useastikin, esimerkiksi 2-3 kertaa vuorokaudessa, mutta yhdetkin voivat riittää. Päiväunet kannattaa pitää lyhyenä, koska pidemmät päiväunet voivat häiritä vuorokausirytmiä ja aiheuttaa tokkuraisuutta.

Narkolepsiassa nukahtaminen on harvoin ongelma. Sen sijaan rikkonainen yöuni on yleistä. Erilaisilla unenhuollon toimenpiteillä voi olla selvästi vaikutusta yöunen laatuun ja sitä kautta myös päiväaikaisiin oireisiin. Unenhuoltoon kuuluvat mm. seuraavat tekijät:

  • Säännöllinen vuorokausirytmi ja riittävä yöuni. Nukkumaanmeno- ja heräämisaikojen on hyvä olla melko säännöllisiä sekä arkisin että viikonloppuisin. Tämä tehostaa unen rakennetta ja ehkäisee univajetta. Varmista myös, että varaat riittävästi aikaa unelle. Unen rikkonaisuus voi lisätä selvästi tarvetta.

  • Nukkumisympäristön on hyvä olla sopiva, huoneen riittävän viileä ja hämärä.

  • Kofeiini vaikeuttaa usein nukahtamista, mutta voi myös heikentää unen laatua. Kofeiinin vaikutus on yksilöllistä, mutta yleensä suositellaan kofeiinin välttämistä iltapäivisin klo 16-17 jälkeen.

  • Alkoholi heikentää unen laatua ja aiheuttaa unen rikkonaisuutta, joten sitä kannattaa välttää.

  • Tupakointi voi niin ikään heikentää unen laatua.

Erityistä narkolepsiaruokavaliota ei ole ja tutkimustieto ravinnon vaikutuksesta narkolepsian oireisiin on melko vähäistä. Nopeat hiilihydraatit kuitenkin tunnetusti väsyttävät ja narkolepsiassa, vireystason muutenkin aaltoillessa, hiilihydraattien väsyttävä vaikutus voi olla erityisen voimakas. Narkolepsiaan liittyy myös taipumus painonnousuun erityisesti sairauden alkuvaiheessa nuorilla. Ylipaino voi edelleen johtaa liitännäissairauksiin kuten uniapneaan, jotka voivat korostaa narkolepsian oireita. Lue lisää eri suomalaisten ravitsemussuosituksista:

Liikunta aktivoi vireyttä ylläpitäviä järjestelmiä. Liikunta vaikuttaa myös elimistön lämpötilarytmiin ja voi parantaa unen laatua. Usein myöhäiseen iltapäivään (klo 16-18) ajoitetulla kohtalaisella liikunnalla on parhaiten unta yhtenäistävä vaikutus.

Päivitetty 25.1.2024