Siirry sivun sisältöön

Usein kysytyt kysymykset aivolaskimotukoksesta

Löydät täältä vastaukset useimpiin kysymyksiin, joita aivolaskimotukospotilaat kysyvät.

Sinut saatetaan asettaa tilapäisesti ajokieltoon Trafin määräysten mukaisesti. Keskustele lääkärisi kanssa ajokiellon syistä ja kestosta.

Epileptisen kohtauksen jälkeen autolla ja moottoripyörällä ajoon sovelletaan erilaisia sääntöjä. Tärkeää on muun muassa se, kuinka monta epileptistä kohtausta sinulla on ollut. Keskustele lääkärisi kanssa ajokieltosi kestosta.

Syvän laskimotukoksen sairastamisen jälkeen suositellaan lentomatkustamisen välttämistä neljän viikon ajan. Pitkän lentomatkan aikana voit pienentää veritulppariskiä seuraavilla toimenpiteillä.

  • Muista juoda riittävästi nestettä (vähintään lasillinen vettä 1–2 tunnin välein). Vältä alkoholia ja kahvia, koska ne kuivattavat.

  • Tee pieni kävely lentokoneen käytävällä 1–2 tunnin välein. WC:ssä käynti ja rakon tyhjentäminen riittävän usein on myös suotavaa.

  • Vaihda asentoa, liikuttele ja jumppaa jalkojasi. Monilla pitkillä lennoilla annetaan hyviä voimisteluohjeita.

  • Vältä unilääkkeitä, älä nuku kippurassa, älä istu tai nuku jalkojesi päällä.

  • Käytä lentosukkia.

Samat ohjeet pätevät myös pitkiin auto- ja junamatkoihin.

Kevyttä liikuntaa voit harrastaa heti, kun se onnistuu sinulta. Se voi olla aluksi vaikka käynti postilaatikolla.

Fyysisesti rasittavia ja/tai voimakasta ponnistelua vaativia töitä sekä yhdyntää suositellaan vältettävän kaksi viikkoa sairastumisen jälkeen.

Voimakasta rasitusta tulee välttää vähintään 2–3 kuukauden ajan.

Saunomista ei suositella kahteen viikkoon sairastumisen jälkeen. Kovia löylyjä on syytä välttää, mikäli verenpaineesi ei ole hallinnassa.

Päivitetty 11.9.2023