Aivot vastaavat ihmisen tiedonkäsittelystä. Tiedonkäsittelyn muutokset ovat erilaisia riippuen siitä, missä osassa aivoja aivoverenkiertohäiriö on tapahtunut ja miten laaja siitä aiheutunut vaurio on. Myös yksilölliset tekijät kuten ikä, koulutustausta, elämänhistoria ja luonteenomainen reagointitapa vaikuttavat siihen, millaisina oireet ilmenevät.
Kuntoutuminen on nopeinta sairastumisen alkuvaiheessa 3-6 kuukauteen asti, mutta toimintakyvyn palautumista tapahtuu myös tämän jälkeen. Neuropsykologisen kuntoutuksen aloittaminen edellyttää neuropsykologin tekemää tutkimusta ja kuntoutussuositusta. Kuntoutuksen tavoitteet ja menetelmät määritellään kuntoutujan iän ja elämäntilanteen, sairauden sekä neuropsykologisten oireiden laadun ja vaikeusasteen perusteella.
Neuropsykologinen kuntoutus sisältää tavallisesti paljon keskustelua ja neuropsykologisiin oireisiin kohdistuvia harjoituksia. Kuntoutuksessa voidaan opetella käyttämään korvaavia toimintatapoja (kuten muististrategioita) ja apuvälineitä sekä tunnistamaan omia vahvuuksia. Lisää tietoa neuropsykologisesta kuntoutuksesta löydät täältä.
Mitä tehdä sairaslomalla?
Jaksamisen mukaan paluu tavallisiin arkiaskareisiin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen
Tutut ja mielekkäät harrastukset
Ulkoilu ja liikunta (lääkärin antamien rajoitusten mukaan)
Lukeminen ja luetun muisteleminen
Sanaristikot, sudokut
Lautapelit, korttipelit ja palapelit
Tietokonepelit ja mobiililaitteiden pelisovellukset (kaikki hoksaamista, havainnointia ja ongelmanratkaisua sisältävät)
Käsityöt
Musiikin kuunteleminen