Hjärnan ansvarar för människans informationsbearbetning. Förändringarna i informationsbearbetningen varierar beroende på i vilken del av hjärnan som cirkulationsstörningen har uppstått och hur omfattande skadan som den har förorsakat är. Individuella faktorer såsom ålder, utbildningsbakgrund, livshistoria och det karakteristiska sättet att reagera påverkar också hur symtomen uppkommer.
Återhämtningen går snabbast i början av insjuknandet, under de 3–6 första månaderna, men funktionsförmågan återhämtar sig även efter denna period. För att få påbörja neuropsykologisk rehabilitering måste en neuropsykolog genomföra en undersökning och ge en rehabiliteringsrekommendation. Rehabiliteringens mål och metoder bestäms utifrån rehabiliteringsklientens ålder och livssituation, sjukdom och de neuropsykologiska symtomens art och svårighetsgrad.
Neuropsykologisk rehabilitering innebär vanligtvis en hel del diskussioner och övningar som inriktar sig på neuropsykologiska symtom. I rehabilitering kan du lära dig hur du använder ersättande handlingssätt (till exempel minnesstrategier) och hjälpmedel samt hur du identifierar dina egna styrkor. Mer information om neuropsykologisk rehabilitering hittar du här.
Vad ska jag göra under sjukledigheten?
Återgå till normala vardagsaktiviteter och social interaktion enligt hur du orkar
Bekanta och meningsfulla fritidsaktiviteter
Utomhusaktiviteter och motion (enligt begränsningarna som läkaren angett)
Läs och kom ihåg vad du har läst
Korsord, sudoku
Brädspel, kortspel och pussel
Datorspel och mobila spelapplikationer (som alla involverar att man behöver komma på något, observation och problemlösning)
Hantverk
Lyssna på musik