Gå till sidans innehåll

Behandling av neurinom, alltså schwannom

Ett neurinom är en långsamt växande och nästan alltid godartad tumör som har sitt ursprung i hjärnnerverna, ryggmärgens nervrötter eller det perifera nervsystemet.

Allmän information om neurinom

Inne i skallen är det oftast en tumör, ett så kallat akustikusneurinom, som långsamt trycker ut från hörselgången mot hjärnstammen och lillhjärnan. Patienternas medelålder är över 50 år. Cirka 5 procent av patienterna har ärftlig neurofibromatos 2, dvs. NF2, som kännetecknas av bilaterala tumörer i hörselnerven i unga år. Detta gör det svårt att upprätthålla hörseln.

Symtom på neurinom

Symtom på akustikusneurinom är hörselnedsättning på ena örat, ett ljud i örat (tinnitus) och yrsel. Tumören är farlig först när den blir stor, då den kan orsaka vattenskalle, dvs. hydrocefalus.

Behandling av neurinom

Behandlingen är ett mikrokirurgiskt fullständigt avlägsnande. Då återkommer tumören sällan. Selektiv strålbehandling (stereotaktisk strålbehandling) är en alternativ behandling för tumörer som är mindre än 30 mm. Då bör tumören följas upp i framtiden.

Den kirurgiska behandlingen är tekniskt krävande, eftersom avlägsnandet av en stor tumör medför en risk för ansiktsförlamning. Det är ibland svårt att bibehålla användbar hörsel i det örat som behöver opereras. I NF2 är det särskilt svårt att förebygga dövhet. Vid mikrokirurgi och selektiv strålbehandling är det lättare att skydda ansikts- och hörselnerverna.

Uppdaterad 3.8.2021