Neurinooman eli Schwannooman hoito

Neurinooma on aivohermoista, selkäydinkanavan hermojuurista tai ääreishermoista lähtevä, hitaasti kasvava ja lähes aina hyvänlaatuinen kasvain.

Yleistä neurinoomasta

Kallon sisällä se on useimmiten kuulohermokanavasta hitaasti aivorunkoa ja pikkuaivoa vasten työntyvä kasvain, akustikusneurinooma. Potilaiden keski-ikä on yli 50 vuotta. Noin 5 %:lla potilaista on perinnöllinen neurofibromatoosi 2 eli NF2- tauti, jonka tunnusmerkki on molemminpuolinen kuulohermokasvain jo nuorella iällä. Tällöin kuulon säilyttäminen on vaikeata.

Neurinooman oireet

Akustikusneurinooman oireita ovat toispuoleinen kuulonaleneminen, ääni korvassa (tinnitus) ja huimaus. Kasvain on vaarallinen vasta suurena, jolloin se voi aiheuttaa vesipään eli hydrokefaluksen.

Neurinooman hoito

Hoitona on mikrokirurginen kokonaispoisto, jolloin kasvain uusii harvoin. Täsmäsädehoito (stereotaktinen sädehoito) on vaihtoehtoinen tapa hoitaa alle 30 mm kasvaimia. Tällöin kasvainta on syytä jatkossa seurata.

Leikkaushoito on teknisesti vaativaa, koska suuren kasvaimen poistoon liittyy kasvohermohalvauksen vaara. Käyttökelpoisen kuulon säilyttäminen leikattavassa korvassa on joskus vaikeata. NF2-taudissa kuurouden estäminen on erityisen hankalaa. Mikrokirurgisessa ja täsmäsädehoidossa kasvo- ja kuulohermon suojelu on helpompaa.​

Päivitetty  3.8.2021

Kyllä