Siirry sivun sisältöön

Rajoitukset aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen joudutaan asettamaan rajoituksia, joiden tarkoituksena on estää uusia aivoverenkiertohäiriöitä ja suojata sairastunutta sekä kanssaliikkujia liikenteessä.

Muutamien viikkojen ajan aivoverenkiertohäiriön jälkeen suositellaan rajoituksia ponnisteluun ja kovaan fyysiseen rasitukseen. Näitä suositellaan myös oireettoman, ohittuneen aivoverenkiertohäiriön (TIA-kohtaus) jälkeen.

Lainsäädäntö määrittää rajoituksia liikenteessä liikkumiseen.

Autolla-ajo on kielletty aina vähintään kuukauden ajan TIA-kohtauksen jälkeen.

Aivoinfarktin ja aivoverenvuodon jälkeen ajokielto on yleensä 3–6 kuukautta riippuen sairauden vaikeusasteesta. Ajokielto voi olla pysyvä, jos aivohalvaus on ollut vaikea, tai siihen liittyy huomattavia tiedonkäsittelyn vaikeuksia, kuten toispuoleinen huomioimattomuus, laaja näkökenttäpuutos, hitaus ja /tai tarkkaavuuden säätelyn vaikeudet.

Usein ennen ajolupaa tarvitaan neuropsykologin arvio, näkökenttätutkimus ja/tai ajokoe. Laki velvoittaa lääkärin ilmoittamaan yli kuusi kuukautta kestävästä määräaikaisesta ja pysyvästä ajokiellosta poliisille. Yli kuuden kuukauden määräaikaisen ajokiellon päätyttyä tekee lääkäri uuden ilmoituksen poliisille ajoluvan palautumisesta.

Ammatti- ja kuorma-auton ajoluvan kriteerit ovat tiukemmat kuin henkilöauton ajoluvan kriteerit.

Lentämistä ei suositella kahteen viikkoon lievän aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Jos aivoverenkiertohäiriö on ollut vaikea, lentämistä ei suositella neljään viikkoon. Joskus toipuminen kestää kuukausia. Hoitava lääkäri voi kirjoittaa todistuksen matkan peruuttamista varten.

Saunomista ei suositella kahteen viikkoon aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Kovia löylyjä on syytä välttää, mikäli verenpaine ei ole hallinnassa. Rasitusasteeltaan saunominen vastaa kävelyä.

Raskaat fyysiset työt, voimakas ponnistelu ja seksi ovat epäsuotavia kaksi viikkoa aivoverenkiertohäiriön jälkeen, vaikka oireet olisivat korjaantuneetkin. Aivoverenvuodon jälkeen rasitusta tulee välttää pidempään, ainakin 2–3 kuukauden ajan.

Päivitetty 6.9.2023