Siirry sivun sisältöön

Parkinsonin tauti ja masennus

Vakava sairaus vaikuttaa mielialaan ja altistaa masennukselle. Masentuneisuus ei ole harvinaista Parkinsonin taudissa, mutta sitä voi olla vaikea tunnistaa.

Sairastuminen ja oireiden lisääntyminen koettelevat mielialaa

Masennuksen kehittymisen riski on suurimmillaan sairastumisvaiheessa ja silloin, kun toimintakyky heikkenee eli oireet lisääntyvät. Riski sairastua masennukseen ei johdu vain ikävästä elämänmuutoksesta, vaan muutokset aivojen välittäjäaineiden määrässä ja toiminnassa altistavat Parkinsonin tautia sairastavia masennukselle. Joskus käy niin, ettei oikein itse tunnista olevansa masentunut.

Anna itsellesi aikaa toipua vaikeista elämänvaiheista

Näissä sairastamisen vaiheissa olisi löydettävä aikaa sopeutua uuteen elämäntilanteeseen. Sopeutumista auttaa, jos on mahdollisuus keskustella jonkun toisen kanssa – läheisen tai toisen samaa sairautta sairastavan. Omille ajatuksille ja tunteille täytyy varata aikaa. Toisaalta on tärkeää yrittää tehdä myös itselle mukavia asioita vastapainoksi.

Miten masennuksen tunnistaa?

Tyypillistä masentuneisuudelle on aloitekyvyttömyys, kyvyttömyys nauttia asioista tai jopa kokea tunteita, vaikeudet nukkumisessa ja vetäytyminen omiin oloihin. Parkinsonin taudissa masennuksen tunnistaminen on joskus vaikeaa, koska taudin aiheuttamat oireet voivat olla osittain samankaltaisia. Jos epäilee itsellään tai omaisella masentuneisuutta, kannattaa ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa. Masennukseen on lääkehoitoa ja myös muita hoitomuotoja tarjolla. Liikunta on tehokas mielialan kohottaja, sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä.

Päivitetty 2.3.2022