Siirry sivun sisältöön

Tukihenkilöt ja vertaistuki aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Sopeutuminen sairastumisen jälkeiseen elämään helpottuu tukihenkilöiden avulla. Vertaistuki eli toiset saman sairauden läpikäyneet tarjoavat ymmärrystä moniin tilanteisiin.

Aivoverenkiertohäiriöön sairastumisen seurauksena arjessa voi tapahtua muutoksia. Terveyskeskuksista löytyy AVH-hoitajia, jotka voivat auttaa sopeutumiseen ja käytännön asioihin liittyvissä järjestelyissä. Aivoliitto on kansallinen organisaatio, joka tukee aivoverenkiertohäiriön sairastaneita ja heidän omaisiaan monilla tavoin. Aivoliitolla on myös paljon paikallista toimintaa.

Ammattilaisen tukea tarvitaan usein myös kotiin paluun jälkeen

Akuuttihoidon ja kuntoutuksen jälkeen seuraa kotiin paluu. Koti ja arki tuovat omat haasteensa, ja ne saattavat yllättää, vaikka olisi päässyt niin sanotusti vähällä. Hyvinvointialueilla on oma seurantajärjestelmä, mutta on tärkeää saada tietää, kehen voi olla yhteydessä kotiutuksen jälkeen, jos jokin asia mietityttää tai tuo haasteita arjessa. Usein tämä on AVH-yhdyshenkilö eli sairaanhoitaja tai terapeutti. Kysy kotiutusvaiheessa. kehen voi olla yhteydessä ja pyydä yhteystiedot.

Kurssit ja kuntoutuskurssit

Kaikilla aivoverenkiertohäiriön sairastaneilla on mahdollisuus hakea Aivoliiton STEA-varoin toteutettaville vertaiskursseille ja Kelan rahoittamille kuntoutuskursseille muutaman kuukauden kuluttua sairastumisesta.

Vertaistuki

Moni sairastunut kokee olevansa yksin ja ymmällään sairastumisen jälkeen. Toisista saman kokeneista voi olla apua, ja useilla paikkakunnilla toimii aivohalvausyhdistyksiä tai aluekerhoja. Lisätietoja löydät Aivoliiton sivuilta.

Päivitetty 4.9.2023