Tulevaisuudessa, kun tunnemme paremmin muistisairauksien syntymekanismeja, pystymme vaikuttamaan myös muistisairauksien puhkeamiseen ja etenemiseen paremmin. Muistisairauksien riskitekijöihin kannattaa puuttua jo nuoresta saakka ja koko elinajan.
Tärkeimmät tunnetut muistisairauksien riskitekijät, joihin voimme vaikuttaa:
kohonnut verenpaine, erityisesti keski-iästä eteenpäin
kohonnut kolesteroli, erityisesti keski-iästä eteenpäin
diabetes
tupakointi
ylipaino
runsaasti kovia rasvoja sisältävä ruokavalio
vähäinen fyysinen aktiivisuus
runsas alkoholin käyttö.
Muistisairauksilta suojaavat elintavat:
terveellinen ruokavalio (esimerkiksi omega-3-rasvahapot ja kala sekä antioksidantit)
sosiaalinen aktiivisuus
säännöllinen liikunta
aivojen käyttäminen (esimerkiksi opiskelu, jatkuva oppinen, aivoponnistelua ja keskittymistä vaativa toiminta ja harrastukset)
Vähentämällä riskitekijöitä ja lisäämällä suojatekijöitä voi pienentää riskiä sairastua muistisairauteen. Koska samat tekijät vaikuttavat myös monen muun sairauden riskeihin, niihin puuttumalla voi vaikuttaa omaan terveyteen laaja-alaisesti.
Monet sairaudet voivat vaikuttaa muistiin
On myös paljon sairauksia, jotka voivat heikentää muistia ja aivojen tiedonkäsittelyä, vaikka eivät aiheuttaisi varsinaista muistisairautta. MS-tauti, epilepsia, sairastetut aivovammat, hoitamaton uniapnea, sydämen vajaatoiminta, masennus tai kivut voivat aiheuttaa muistin ja tiedonkäsittelyn häiriöitä. Erityisesti työikäisten muistiongelmien takana ovat hyvin usein univaje ja henkinen kuormittuminen. Edellä mainittujen sairauksien ja tilojen mahdollisimman hyvä hoito korjaa usein muistiongelmia.