Siirry sivun sisältöön

Parkinsonin tauti ja univaikeudet

Unihäiriössä unirytmi ja unen rakenne ovat häiriintyneet.

Lähes puolet Parkinsonin tautia sairastavista kärsii unihäiriöstä jossain sairastamisen vaiheessa

Ongelmana voi olla nukahtamisvaikeus tai aamuöiset heräämiset, jolloin yöunet jäävät vajaiksi. Unihäiriössä unirytmi ja unen rakenne ovat häiriintyneet. Jos kärsii unihäiriöstä, voi elimistön sisäistä kelloa ja unirytmiä tukea noudattamalla säännöllisiä nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja.

Elintavat tarkasteluun

Jos nukahtaminen on vaikeaa tai heräilee herkästi aamuyöstä, täytyy kiinnittää huomiota unihygieniaan. Unihygienia tarkoittaa omien nukkumiseen vaikuttavien elintapojen tarkastelua ja perkaamista. Kofeiinipitoiset juomat kannattaa jättää nauttimatta iltapäivän jälkeen. Alkoholi ei myöskään ole hyvä ”yömyssy”, koska se usein heikentää unen syvyyttä, vaikka saattaakin auttaa nukahtamisessa. Yöunen laatu saattaa myös heikentyä, jos makuuhuoneen lämpötila on liian korkea. Liikuntaa kannattaa harrastaa ajoissa ennen nukkumaan menoa, jotta elimistö ehtii rauhoittua. Huolet valvottavat ja tuntuvat usein yön pimeinä tunteina erityisen suurilta. Jos näin on, kannattaa käydä huolet ja päivän tapahtumat mielessään tai keskustelukumppanin kanssa läpi hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa.

Parkinsonin taudin oireiden hoito voi parantaa unen laatua

Parkinsonin taudin aiheuttamat jäykkyys, kivut ja yöllinen virtsaamistarve herkästi rikkovat unirytmiä. Nukkumisvaikeudet voivat johtua myös masennuksesta tai muista, Parkinsonin taudista riippumattomista syistä. Näissä asioissa on hyvä olla lääkäriin yhteydessä.

Päivitetty 2.3.2022