Siirry sivun sisältöön

Aivovamman saaneen psyykkinen tuki

Äkillinen sairastuminen tai vammautuminen ja kriisitilanne käynnistävät meissä prosessin, joka etenee jokaisella yksilöllisesti.

Lieväkin aivovamma voi kuormittaa psyykkisesti ja aiheuttaa ahdistavia muistikuvia. Psyykkinen reaktio on osa toipumista. Jos vammaan liittyvät pelon tai epäoikeudenmukaisuuden tunteet jatkuvat jokapäiväisinä, on hyvä kertoa siitä terveydenhuollon ammattilaisille. Tunteista kertominen ja niiden käsittely yhdessä auttavat toipumisessa. Psyykkistä kuormitusta voivat aiheuttaa myös muut oheisvammat ja niiden aiheuttama toimintarajoite tai kipu.

Vakava aivovamma vaikuttaa usein paitsi sairastuneeseen usein myös läheisiin. Akuuttivaiheessa osastohenkilökunnalta voi pyytää keskusteluapua ja esimerkiksi psykiatrisen sairaanhoitajan tapaamista. Sairaalapastori voi niin ikään auttaa uskontokunnasta riippumatta.

Aivovamma myös altistaa monille psykiatrisille häiriölle. Myöhemmin alkuvaiheen jälkeen psyykkistä tukea voi saada esimerkiksi terveyskeskuksen tai työterveyshuollon kautta. Aivovammapoliklinikalta voidaan myös tarvittaessa tehdä konsultaatiopyyntö yleissairaalapsykiatrialle.

Lue lisää kriisireaktiosta seuraavasta linkistä:

Päivitetty 24.1.2024